ייפוי כוח מתמשך משאיר את החיים שלכם בידיים שלכם

ייפוי כוח מתמשךאנחנו כבר לא ילדים וכולנו כבר יודעים כמה חשוב לתכנן את העתיד ולהתכונן לכל אפשרות. ייפוי כוח מתמשך מעניק לאדם, אותו אתם מיניתם, סמכות לקבל בשמכם החלטות משפטיות, פיננסיות ורפואיות במקרה של אבדן כשירות.
בלעדיו בית המשפט ימנה אפוטרופוס מטעמו, אשר יקבל החלטות עבורכם, ללא קשר לרצונותיכם האישיים.
על-ידי יצירת ייפוי כוח מתמשך כבר עכשיו, תוכלו להבטיח כי רצונותיכם יכובדו תמיד.

יתרונות:
  • עוסק ברכוש גוף ועניינים אישיים
  • זול וחד פעמי, פשוט ומעניק חופש פעולה
  • מכבד ומאפשר גמישות
  • אתם, בזמנכם החופשי, במפגש עם עורך דין מוסמך
  • תכנון מראש בשלב המתאים לכם

שאלות ותשובות הנוגעות לייפוי כוח מתמשך

כיצד מתבצעת הפקדה של ייפוי כוח רפואי?

הפקדה של ייפוי כוח רפואי בידי הממנה/עוה"ד יכולה להתבצע באחת מאלה:

א. בשירות חדש – הזדהות חכמה של הממנה באתר ממשל זמין והעלאת מסמך סרוק של ייפוי הכוח הרפואי.

ב. בהגשה ידנית, בהתייצבות אישית של הממנה במחוז הרלבנטי של האפוטרופוס הכללי.

הפקדה בידי מיופה הכוח של ייפוי כוח רפואי שנערך בשנה האחרונה ונכנס לתוקף לפני שהופקד, תתבצע בהגשה של המסמך באופן אישי בידי מיופה הכוח במחוז הרלבנטי של האפוטרופוס הכללי בצירוף הצהרה על כניסה לתוקף.

בכל מקרה, על מיופה הכוח לשמור אצלו את טופס ייפוי הכוח הרפואי המקורי עד למותו של הממנה או לפקיעתו או ביטולו של ייפוי הכוח.

אילו אפשרויות עומדות בפני גורם שמתעורר אצלו חשש כי בעת ההחתמה האדם כבר לא הבין בדבר?

  • לפנות לאפוטרופוס הכללי לבירורים נוספים.
    (ככלל במקרים של ספק, ישנה לעו"ד, עורך המסמך, אפשרות לבקש חוו"ד מומחה).
  • להגיש תלונה בעניין לממונה על תלונות הציבור באפוטרופוס הכללי.
  • לפנות לבימ"ש ולבקש הנחיות בטענה שייפוי הכוח לא נערך כדין.

ניתן להגיש תלונות על תפקוד מיופה הכוח לממונה על תלונות ציבור באפוטרופוס הכללי בקישור הבא: פניות ציבור.

האם חלה חובה על מיופה הכוח שמגיש חוות דעת מומחה ליידע את שאר מיופי הכוח בדבר הגשת בקשה לכניסה לתוקף של ייפוי הכוח?

בהתאם להנחיות האפוטרופוס הכללי אכן על מיופה הכוח הראשי ליידע את שאר מיופי הכוח לגבי כניסה לתוקף של ייפוי הכוח, וכך הוא גם מצהיר בטופס ההצהרה על כניסה לתוקף.

האם תאריך הכניסה לתוקף של ייפוי הכוח יכול להיות, לפי בקשת הממנה, ביום עריכתו?

לא! אין זה מתקבל על הדעת כי באותו היום הממנה יהיה גם במצב קוגנטיבי בו הוא מבין את המשמעות וגם במצב שיחדל להבין בדבר (הכוונה היא מבחינת כשירותו המשפטית. להבדיל, מהבחינה הרפואית במסגרתה תיתכן הדרדרות פתאומית וסמוכת מועדים).
ודוק, בהתאם להוראות סעיף 32יט(ב) לחוק, ייפוי הכוח יכול לשמש כייפוי כוח לפי דיני השליחות לענייני רכוש בלבד עוד טרם כניסתו לתוקף, אם הממנה בחר באפשרות זו. אלא שאז, במקרה זה, הוא לא ישמש כייפוי כוח מתמשך, אלא כייפוי כוח 'רגיל'.

מה נדרש ממיופה הכוח בשלב הכניסה לתוקף?

חכניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך תהיה במועד שבו הממנה חדל להבין בעניין שלגביו ניתן ייפוי הכוח המתמשך ועם התקיימות תנאי הכניסה לתוקף שנקבע בייפוי הכוח.
הליך הכניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך.

על מיופה הכוח ליידע את האנשים הבאים על התקיימות התנאים לכניסתו לתוקף של ייפוי הכוח המתמשך:

  • הממנה.
  • אם הממנה מתגורר במעון – יש להודיע למנהל המעון.
  • אם הממנה מתגורר אצל קרובו (בן זוג, אב, אם, בן, בת, אח, אחות, סב, סבה, נכד, נכדה)  – יש להודיע לקרוב.
  • אם הממנה קבע במסמך אנשים מסוימים שיש לדווח להם על כניסה לתוקף – יש ליידע גם אותם.לאחר קיום חובות היידוע כאמור, על מיופה הכוח להגיש לאפוטרופוס הכללי הצהרה על כניסה לתוקף. אם מונו מספר מיופי כוח – על כל אחד מהם להגיש את ההצהרה. אם ישנם גם מיופי כוח חליפיים, די בצירוף הסכמתם או אישור מיופה הכוח בהצהרה כי הודיע גם להם על הצהרתו.
  • אופן הגשת ההצהרה על כניסה לתוקף של יפוי הכח. מיופה הכוח יכול להגיש את ההצהרה על הכניסה לתוקף – באחת משתי הדרכים הבאות:

○ הגשה מקוונת – דרך האזור האישי של מיופה הכוח באתר האפוטרופוס הכללי. ההזדהות באזור האישי נעשית באמצעות הזנת סיסמה אשר נשלחת לטלפון הנייד אותו ציין מיופה הכוח בטופס ייפוי הכוח המתמשך.

○ הגשה פיזית – בהתייצבות במחוז הרלוונטי במשרדי האפוטרופוס הכללי בהתאם למקום מגורי הממנה, בצירוף תעודות הזהות של מיופה הכוח וצילום תעודת הזהות של הממנה ומסמכים נלווים, כמפורט בטופס ההצהרה.

○ אם מונו מספר מיופי כוח, ישנה אפשרות שרק אחד ממיופי הכוח יתייצב במשרד האפוטרופוס הכללי, או יגיש את ההצהרה באופן מקוון, כמפורט לעיל, ויגיש גם את טפסי ההצהרה של מיופי הכוח האחרים כצרופה, בצירוף צילום תעודת הזהות שלהם.לאחר שהוגשו ההצהרות, האפוטרופוס הכללי ישלח למיופה הכוח מכתב אישור או דחייה לעניין ההודעה על כניסה לתוקף, וכן ישלח הודעה גם לממנה ולאדם המיודע.

האם יש אפשרות חוקית לשנות על הטופס של חולים שמצבם הקוגנטיבי נשאר תקין את ההגדרה לגבי מועד כניסת ייפוי הכוח לתוקף? (כפי שניתן לעשות בייפוי כוח רפואי)?

אדם "מבין בדבר" אך מתקשה לתקשר: לדוגמא חולי ALS: ייפוי כוח רפואי מתמשך נכנס לתוקף רק כאשר החותם "אינו מבין בדבר". אצל חולי ALS קיימת מורכבות מכיוון שבשלבים די מוקדמים של המחלה הם מאבדים את יכולת התקשורת ואת היכולת לצאת מהבית לצורך סידורים רפואיים וכו'. (חלקם נעזרים במערכת תקשורת חלופית שקשה מאוד להתנהל איתה מחוץ לבית). יחד עם זאת, מצבם הקוגניטיבי לרוב נשאר תקין. האם יש אפשרות חוקית לשנות על הטופס שלהם את ההגדרה לגבי מועד כניסת ייפוי הכוח לתוקף? (כפי שניתן לעשות בייפוי כוח רפואי)

תשובה: כאשר אדם מבין בדבר אך מתקשה לפעול כי משותק בכל איברי גופו, הוא יכול לערוך ייפוי כוח כללי (לרבות בעניינים רכושיים, רפואיים ואישיים. צריך ללכת לעו"ד ולכתוב כי הוא מייפה את כוחו של אדם אחר לפעול בשמו). יש גם טפסי ייפויי כוח כאלה לגורמים שונים: ביטוח לאומי, בנקים וכו' (שאין צורך בהכרח לחתום עליהם מול עו"ד).

כאשר אדם לא מבין בדבר, או קשה לברר את דעתו (כלומר ניתן לדבר איתו רק באמצעות תקשורת חלופית וגם בכך ישנו קושי), ניתן להכניס את ייפוי הכוח לתוקף בתנאים שאותו אדם קבע, למשל בהחלטה של העו"ס המטפל/ת ומיופה הכוח, או בהחלטת רופא מסויים. האדם יכול להסביר בייפוי הכוח שיערוך כי הוא ייכנס לתוקף כאשר לא יוכל עוד לדבר ויהיה קשה לברר את דעתו. כמובן שייפוי הכוח צריך להיערך כל עוד אדם מבין בדבר ויוכל להכנס לתוקף רק אם תהיה התדרדרות במצבו ולאחר זמן מסויים לא יוכל עוד לדבר או להביע דעתו למשל. לא ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך ולהכניסו לתוקף אחרי שבוע, אלא אם כן קרה מקרה טראומה חריג, כי אז יהיה ברור כי אותו אדם ערך את ייפוי הכוח כאשר איננו מבין בדבר או שהוא מבין בדבר ואז אין אפשרות להכניס את ייפוי הכוח לתוקף.

כיום, אנשים שערכו ייפויי כוח ולא כתבו כיצד ייכנסו לתוקף, ברירת המחדל היא כניסה לתוקף ע"פ חוו"ד מומחה. היום לא מוסדר מיהו מומחה ואין טופס מחייב לחוו"ד שכזו ולכן גם רופא משפחה או רופא רלוונטי אחר יכול לכתוב מסמך שכזה לפיו אותו אדם אינו מבין בדבר.